IA ne vorbește despre RomânIA! Pentru că Flori de ie înseamnă mai mult decât un brand autentic românesc iubitor de tradiție și de frumos, care sărbătorește zilnic IA românească, cămășa cu altiță, pe 24 iunie, am hotărât să marcăm “Ziua Universala a Iei” pe meleagurile din Câmpulung Muscel.
Portul popular muscelean este unic prin simplitate, rafinament și naturalețe la fel ca celelalte porturi populare din țară. Spre deosebire de alte zone de pe plaiurile mioritice, Argeșul, și în special Muscelul, sunt generatoare de ceea ce astăzi numim, cu mândrie națională, costum popular. O contribuție specială la promovarea tradițiilor si a portului l-a avut Regalitatea în România, începând cu anul 1885.
“Suntem unici prin originile noastre! După un an pandemic, încercat de greutăți și distanțare, am decis, astăzi, să revin pe meleagurile natale. Sentimentul de apartenență este unic și căldura brațelor larg deschise de către femeia Elena Lasconi, prima doamnă primar din Câmpulung Muscel, m-a făcut să mă simt “cea mai iubită dintre pământeni”! Sunt mândră că astăzi, de Ziua Iei, am venit la Câmpulung. Ne-am bucurat, am purtat costume vechi de peste 80-100 de ani din această zonă și am încheiat cu o paradă a tinerelor din zonă care au purtat cu mândrie locală portul care ne definește ca și musceleni”, a declarat Cristina Chiriac, cetățean de onoare al Câmpulung Muscel și fondator Flori de ie. “Nimic nu te face mai fericit, mai mândru și mai nobil decât să știi care îți sunt originile și să promovezi autenticitatea meleagurilor natale. Pentru mine, ziua de astăzi a marcat esența și frumusețea locurilor natale prin ochii de copil ai omului matur și pentru asta îi mulțumesc doamnei primar Elena Lasconi care a făcut posibilă incursiunea noastră în timp”, a concluzionat Cristina Chiriac.
La rândul său, doamna primar Elena Lasconi a declarat: “Cristina este o femeie minunată. O musceleancă frumoasă, deșteaptă, pasionată și extrem de muncitoare. Pentru ea, ia însemnă mai mult decât o haină, un acoperământ. Cristina mi–a arătat că ia îți vorbește despre iubire, statut social, talent, secrete, vârstă. Ia ne vorbește despre România. Sunt mândră că astăzi, de ziua Iei, a venit la Câmpulung unde este și cetățean de onoare. Ne-am bucurat și am purtat cu drag portul unic muscelean pe care Regina Maria l-a prețuit și l-a pus în valoare”.
Pe parcursul zilei, a avut loc o prezentare a costumelor tradiționale din zona Muscelului din colecția personală a Cristinei Chiriac și s-a povestit despre arta și măiestria cusutului. Ziua de Sânziere a avut o semnificație deosebită astăzi pentru locuitorii din Câmpulung Muscel, important leagăn al datinilor și obiceiurilor strămoșești.
Flori de ie este un concept unic și inovator, care are în centrul său ia și poveștile satului românesc. Este un proiect demarat din dorința de a promova valorile și tradițiile românești și din nevoia de a readuce în atenție acest gen de artă populară, împletit inevitabil cu viața cotidiană a fiecărui individ din România, timp de sute de ani. Colecția „Flori de ie” numără zeci de costume populare, articole autentice şi unicat, realizate şi cusute în întregime manual, cu broderii deosebite din fir de mătase şi bumbac. Unele dintre ele sunt vechi de peste 140 de ani. Iile au fost restaurate, analizate şi certificate de către un expert etnograf, care a stabilit astfel valoarea istorică a acestora. Piesele provin din toate regiunile geografice ale țării