Din trecut spre viitor prin RomânIA Autentică 2018

23-24 iunie 2018 înseamnă pentru cei ce simt româneşte Hobiţa, Iaşi, Braşov, adică trei locuri bogate în cultură unde se va desfăşura cea de-a treia ediţie a manifestării RomânIA Autentică.

Născută din dorinţa de a dezvolta și a readuce în lumina prezentului cultura, arta și valoriile tradiționale românești, de a arăta lumii întregi partea frumoasă a României, tripla manifestare îşi propune să contribuie la creionarea poveștilor de odinioară. E un proiect ce a demarat din apriga dorință de a nu lăsa să piară basmele satelor românești, alături de cea de a promova frumusețea României și a întregului port popular, în primul rând în țară, dar și peste hotare.

Sanzienele

Că tot sunt Rusaliile, astăzi, cu o lună înaintea Sânzienelor, când celebrăm Ziua Internaţională a Iei, ne amintim de frumoasele noastre legende şi obiceiuri.

V-aţi întrebat, ce sunt, de fapt, Rusaliile? Ei bine, spirite ale morţilor, Rusaliile veneau, se spune,  în Joia Mare şi nu mai plecau. Sătenii se temeau sa le rostească numele şi le ziceau Iele, Frumoasele, Vântoasele, Zânele cele Rele… Pentru a se feri de influenţa lor nefastă sau pentru a-i trata pe cei atinşi de Iele, oamenii dansau Caluşarii.

Tradiţia era ca acest  dans, pe care noi îl admirăm pe scene în tot cursul anului, să fie executat în săptămâna dinaintea Rusaliilor în scop tămăduitor, dar unele documente istorice atestă practicarea dansului și cu alte ocazii. Se pare că  soldații lui Mihai Viteazul au jucat dansul, căci se vorbeşte de  „călușerii“ de sub conducerea căpitanului Baba Novac la sărbătoarea organizată de Sigismund Bathory în 1599, la Piatra Caprei, lângă Alba Iulia.

Călușul este un obicei românesc practicat de Rusalii. El ține de cultul unui zeu cabalin străvechi, prezent în tradiția populară a dacilor numit Căluș, Căluț sau Călucean, după cum afirmă Ionela Săvescu. Piesele din „echipamentul “ călușarilor au denumiri ce amintesc de numele zeului, de mișcările dansului, toate legate de  comportamentul cabalin.

RomânIA este o țară frumoasă cu tradiții și obiceiuri vechi, iar globalizarea și ritmul în care trăim cu toții le pun în pericol tocmai pe acestea.  Este extrem de important, aşadar ca acest eveniment să continue an de an și să promoveze tradiția, arta și cultura, să aducă la lumină ceea ce avem noi mai frumos, să redescoperim împreună și să deprindem generațiile viitoare cu păstrarea patrimoniului cultural.

România Autentica

Dacă în alte state ale Europei tradiţiile transmise până astăzi sunt mai puţine şi mai diluate, România deţine încă un bogat tezaur pe care îl putem cerceta, ca să înţelegem mai multe despre noi, şi îl putem conserva ca să îl transmitem mai departe. RomânIA Autentică ţine la fiecare element al moştenirii noastre culturale şi vă invită să fiţi părtaş la una din cele mai frumoase şi nobile misiuni, aceea de păstrare a moştenirii româneşti, parte a celei europene şi mondiale.